Zielona, słodko-wytrawna sałatka to połączenie wyraźnego, lekko gorzkiego smaku łodyg selera i liści rukoli ze słodkimi owocami: jabłkiem, gruszką i winogronami.
Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?
Choć w czasach starożytnych dziką marchew ceniono głównie ze względu na jej aromatyczne liście i nasiona, z czasem odkryto też smakowe i odżywcze walory korzenia.
W Tłusty Czwartek pączki tuczą tak, jak w każdy inny dzień; jedno ciastko to ok. 290 kalorii - przypomina w mediach społecznościowych Ministerstwo Zdrowia. Dodatkowy wysiłek pomoże spalić nadmiar kalorii, wystarczy np. pół godziny biegania - zaznacza resort.
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Ten dzień i ostatki nie mogą obejść się bez tradycyjnie wypiekanych i smażonych pączków. Podpowiadamy najlepsze i najszybsze przepisy na słodkie szaleństwo.
Kłącza, podobne nieco do imbiru, wykazują silne działanie prozdrowotne. Jak wykorzystywać kurkumę w kuchni dla zdrowia?
To dania charakterystyczne dla kuchni frankońskiej oraz podkarpackiej, który zajęli się uczniowie tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum.
Już tradycyjna medycyna chińska zwracała uwagę na korzyści płynące ze spożywania matchy, a badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach potwierdzają jej zbawienny wpływ na zdrowie.
Przepisy na te zupy i wiele innych potraw znalazły się w książce kucharskiej, wydanej przez Dzienny Dom Senior+ w Tarnobrzegu.
Archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII, kierownik Laboratorium Dziejów Kultury Materialnej, odtworzył recepturę białego piwa, produkowanego w średniowiecznym Krakowie.