Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
Tegoroczne obchody Święta Chleba w Elblągu połączone będą z 500. urodzinami Piekarczyka.
Klerycy tarnowskiego seminarium pracowicie przeżywają wakacje, m.in. w seminaryjnej kuchni i spiżarni.
Zwolennicy wegańskiej diety przedstawiają ją jako zdrowszą dla organizmu - i mniej szkodliwą dla klimatu na Ziemi - alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, tymczasem sprawa jest bardziej złożona - pisze w poniedziałek brytyjski dziennik "Daily Telegraph".
W czasie kolejnych spotkań dzieci będą poznawały historię chleba.
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.
Historia niektórych kompozycji ziołowych jest długa. Wiele z nich mimo niewielkich modyfikacji wykorzystuje się do dziś, a ich działanie potwierdzają badania naukowe.
Bardzkie tradycje piernikarskie sięgające XV wieku, po wojnie zapomniane, teraz odżywają z nową mocą. Nawiązując do wielowiekowych zwyczajów, ulicami miasta przeszła dziś historyczna parada piernikowa.
Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Nie tylko drogie prezenty sprawią radość naszym dzieciom. Podpowiadamy, jak świętować razem z nimi, żeby ten dzień był niezapomniany.