Co jedli nasi przodkowie i jak radzili sobie w kuchni bez piekarników i lodówek? Na czym polegał wonny marketing średniowiecznych kupców i dlaczego jesiotr był lepszy od krowy? Po odpowiedź trzeba jechać do Budzistowa.
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych - donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.
Pokochaliśmy go również nad Wisłą. Przestał być tylko dodatkiem do zupy, a został królem.
W taki sposób chcą wesprzeć niezbędne remonty w świątyni gospodynie z Dalęcina.
Nie mają wątpliwości: dobrą pogodę pewnie załatwiły św. Elżbieta Węgierska i matka Apolonia Radermacher. A o resztę siostry elżbietanki cieszyńskie zatroszczyły się wspólne z rzeszą przyjaciół i współpracowników - razem zorganizowali festyn jubileuszowo-charytatywny.
- Czekaliśmy z radością - brakowało nam was przez te dwa lata, kiedy nie było pielgrzymki. Brakowało tej waszej żywotności, rozmodlenia, radości z bycia wspólnotą - mówi ks. Aleksander Kasprzyk, proboszcz parafii w Tomicach - już w archidiecezji krakowskiej.
Zaraz po wybuchu wojny, żukowska parafia Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny bardzo zaangażowała się w pomoc na rzecz Ukrainy, a także osób, które zza wschodniej granicy uciekły do naszego kraju.
W Szkole Podstawowej w Zawierzbiu trwa dwudniowa akcja "Solidarni kulinarnie z Ukrainą". Nauczyciele i panie z Ukrainy przygotowują pierogi, z których dochód przeznaczony będzie na potrzeby rodzin dzieci z Ukrainy, które uczęszczają do miejscowego Przedszkola i Publicznej Szkoły Podstawowej.
Ruski to nie rosyjski, a pierogi ruskie to nie są pierogi rosyjskie, lecz raczej pierogi ukraińskie, bo stamtąd, jak się przypuszcza, tę potrawę zapożyczyliśmy – zwraca uwagę dr hab. Henryk Duda, prof. KUL – polonista i slawista, historyk języka polskiego, znawca polsko–ukraińskich kontaktów językowych. Pamiętajmy o tej ukraińskiej genezie ruskich pierogów – zaapelował ekspert.
W wielu ciechanowskich domach i mieszkaniach w sobotę 19 marca zagościły ukraińskie dania. To efekt Dnia Ukraińskiej Kuchni w Ciechanowie zorganizowanego w Hali Targowej "Bloki".