Ola, Inna, Julia, Natalia, Iryna, Maria i Ola, które znalazły schronienie w Bytomiu, wraz z gminą i restauracją Zelter zainicjowały akcję, w ramach której będą lepić i sprzedawać pierogi.
Całkowity dochód z kiermaszu ciast i książek na dominikańskich krużgankach przeznaczony będzie na wsparcie Centrum św. Marcina de Porres w Fastowie w Ukrainie. Od jutra można przynosić książki, które będą sprzedawane 3 kwietnia.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Technikum nr 16 we Wrocławiu dostarczają dziennie ok 5 tys. kanapek dla uchodźców na Dworzec Główny PKP. Uczniowie pracują kilka godzin dziennie.
Witamina D2 w przeciwieństwie do D3 nie wspomaga odporności.
Co jeść? Rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.
Warsztaty z gotowania odbyły się z okazji II Tygodnia Małżeństwa zorganizowanego przez Poradnię Życia Rodzinnego w Bochni.
Dzięki wydaniu przepisów, które są… zabytkami kulinarnymi, możliwe jest dziś skosztowanie potraw staropolskiej, sięgającej XVI wieku, kuchni.
Chyba wszyscy kochamy pizzę. Jednak pizza pizzy nierówna. Jak zrobić taką, która zachwyci nasze receptory smakowe?
Podczas Dnia Babci pięcioletnia Sara wyśpiewuje: „U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką”. Siedząca na widowni Elżbieta uśmiecha się do wnuczki: „Pachnieć, pachnie. Ale co najwyżej kurczakiem na słodko-kwaśno” - z okazji Dnia Babci przypominamy tekst Agaty Puścikowskiej.
Wbrew powszechnemu przekonaniu karp stał się obowiązkową wigilijną potrawą dopiero kilkadziesiąt lat temu. Choć obecny na świątecznym stole jest już od kilku wieków.